Blog

Tömör fa dohányzóasztalok vidéki stílusban

2019.10.26 11:22
Woody Decor
Woody Decor

Dohányzóasztalból ezer és ezer típust találni a bútorüzletekben, de vajon az árán és kinézetén kívül másban is van különbség?

tömör fa dohányzóasztal

/Nem üzemi körülmények között készülő!, festésre váró egyedi asztalaim/

Két különbség mindenképp van, amit ránézésre, kép alapján nem lehet megállapítani. Az egyik, hogy miből készült. Lehet tömör fa vagy forgácslapból, mdf-ből. Hogy melyik jobb, azt sok szempont alapján lehet vizsgálni, de ha az időt vesszük alapul, akkor jó eséllyel a tömör fa kerül ki győztesként, persze nem mindegy, mennyire vigyázunk a bútorunkra. A másik alapvető különbség, hogy konfekciótermék, ami sokezer ugyan olyan mellett jön le a gyártószalagról, vagy egyedi, amit nem lehet máshol kapni, egy gondos mester keze munkája van a bútorban, aki minden darabot gondosan készít el, és az azonos tervek alapján készült termékek közt is van minimális különbség, amitől még egyedibb lesz. Az egyedi gyártás persze nem garancia arra, hogy tökéletes a termék, hiszen a gyárakban alapos mérnöki tervezés eredménye a gépek által századmilliméteres azonossággal legyártott termék, de ismerjük a piaci alapon működő gyárak szemléletét; lehetőleg a garanciaidőt bírja ki a termék, aztán minél előbb szeretnének újabbat eladni a korábbi vásárlóknak is, nemcsak az újaknak. Egy asztalos célja leginkább egy nagyon tartós, minőségi bútor megalkotása, akihez nem a korábbi vevője jön vissza fél év múlva azért, mert tönkrement az előző bútora (hisz ilyen esetben nem is menne vissza), hanem a vevők ajánlása útján újabbak jöjjenek, bízva a minőségben, és mert unják a katalógusok egy kaptafára készülő termékeit.

rusztikus dohányzóasztal

/Ez a darab történetesen nászajándékba készült. Kicsit személyesebb egy borítéknál, illetve egyedibb egy pohárkészletnél, bár kétségtelen, hogy utóbbi is hasznos, mert fogyóeszköz/

Ha már kaptafa, akkor az általam készített dohányzóasztalok saját tervek alapján készülnek (persze én is inspirálódom innen-onnan, figyelem, hogy mik a lakberendezési trendek), a vidéki, rusztikus stíluselemek előtérbe helyezésével. Webshopomban elérhető dohányzóasztalaim fenyőből készülnek, hogy szélesebb közönség számára elérhető árszinten legyen. Minden dohányzóasztalom stabilan összerakva készül el, lapraszerelt, szétszedhetős verziót legfeljebb kérésre készítek, de számomra az egyik legnagyobb értéke bútoraimnak, hogy klasszikus asztalos technikákkal, csapolásokkal, ragasztott kötésekkel lehetőség szerint örök életre, de mindenképp hosszú évekre készülnek.

csapolt kötésű dohányzóasztal/Ez nem fog lötyögni fél év múlva, nem kell csavart huzogatni/

Bár a webshopban nincs nagy választék, hisz elsősorban egyedi bútorok készítésével foglalkozom, mégis szerettem volna, hogy aki nem szeretne egyedit készíttetni, az is találjon megfelelőt, de sokakat megihlet, és kicsit továbbgondolva készíttetnek egyet saját elképzelésük szerint. Így született például a Malloy és Woodrow modell keveréke:

egyedi tömörfa dohányzóasztal

/Lényegét tekintve egy Woddrow-féle alsó polcos Malloy dohányzóasztal/

De nem kell átterveztetni a meglévő választékot, kérhető egyedi színben is a dohányzóasztal, így készült ez a Malloy modell szilva színben:

szilva színű dohányzóasztal

/Szilva színben (ami nem kék!) készült dohányzóasztal precíz csapolásokkal/

Sokan félve kérdeznek rá, hogy lehetséges-e egyedi dohányzóasztalt kérni, a válaszom egyértelműen igen! Annyi kikötéssel, hogy csak igazi fából készítem el, legyen az fenyő, vagy valamilyen keményfa.

Emellett várom a megkereséseket más jellegű asztalos munkákra.