Házikóágyak egyedi igények szerint

Végre, a gyerkőcöknek nem kell megvárni, míg felnőnek, hogy saját házuk legyen, mert az ágyuk lehet a saját kis birodalmuk egy házikó formájában. Ezek a házikó ágyak nemcsak a csodálatos alvást hozzák el éjszakára, hanem egy játékteret, ahol beleképzelhetik magukat a saját házikójukba.

házikóágy1

Mit kell tudni a házikó ágyról?

A legfontosabb, hogy tömör fából készül, ezért olyan természetes, amilyenre maga a természet megalkotta (persze néhány átformálási munka azért kell hozzá, nem így nőnek ki a földből). Ha pedig valaki festve szeretné, ahhoz a festékgyártó által gyerekbútorokhoz, játékokhoz is ajánlott festéket használunk, mert a kicsik egészsége a legfontosabb. A fehér, szürke festés két rétegben történik, mely kellő fedést ad az egyenletes, homogén színezéshez; a fa mintázata helyenként bizonyos fényszögnél, tapintásában kivehető marad a domborulatok miatt. Így lesz szép, természetes hatású még teljesen fedő festés mellett is. 

házikóágy2

Anyaga kiváló minőségű borovi fenyő.  A házikó ágy minden eleme tükörsimára van gyalulva, csiszolva, az élek is mindenhol marva és csiszolva vannak, hogy ne legyen sehol éles, balesetveszélyes, szálkás.

A házikó ágyak részben fix, szét nem szedhető elemekből állnak, részben pedig a szállíthatóság miatt szétszedhetők főbb elemeire. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az oldalelemei (rövidebb, tetős végelemek, illetve a hosszantiak) fixek, stabil, csapolt és csavarozott, ragasztott kötésekkel készülnek, és ezek erős, nagy szakító szilárdságú metrikus menetes csavarokkal rögzíthetők a szomszédos elemekhez, így egy rendkívül stabil ágyat kapunk összeszerelve, melyek teherbírása felér a felnőtt ágyakéval.

házikóágy3

A gyerekek korától és elevenségétől függően többféle leesésgátlóval kérhetők. Az alapverzió, amikor egy vízszintes korlát látja el ezt a funkciót, melyet a matrac magasságához kell igazítani (hogy biztosan ne guruljanak le az ágyról a kicsik a korlát alatt vagy felett). Emellett kérhető függőlegesen rácsozott leesésgátlóval, alapesetben két magasságban (bruttó 35 és 60 cm), de egyedi méretben is el tudjuk készíteni. Az oldalrácsozás jellemzően kb. 10-12 centis közökkel készül, attól is függően, hogy milyen hosszú az adott oldal, tehát hogyan lehet a közöket egyenlően elosztani. Ha valaki még egész kicsi gyereknek szeretne ilyen ágyat, ajánlott egyeztetni a rácsozás sűrűségéről, hogy ne tudjon ott kiszökni, vagy ne szoruljon be a feje, de 2-3 év felett a 10-13 centis közölés megfelelő. A bejárat alapesetben egy 60 cm széles kihagyás a leesésgátlóban a hosszanti oldalon, mely maradhat üresen, vagy kérhető rá kisajtó.

házikóágy4

Kérhető a házikó ágyikó szintén fából készült ágyneműtartóval is (kompromisszum nélkül, forgácslapokat egyáltalán nem használunk), mert az alapverzió szerint lent van a matrac, de nem a földön, hanem onnan  4 cm magasságban (~2 cm légrés, ~2 cm ágyrács). Ágyneműtartós kivitel esetén 2 db 14 cm belső magasságú, kicsi kerekeken guruló fiók van egymás mellett az ágy aljában és az ágyrács ebben az esetben ~25 cm magasan van, erre jön a matrac. Ezt a magasságot 15 cm vastag matraccal egy 2 éves gyerek is meg tudja mászni, saját szememmel láttam. :) Magasabbra úgy gondoljuk nincs szükség, de kisebb lehet, ha valaki úgy szeretné. Az ágyneműtartó 75 cm mély és (2m hosszú matrac esetén) 94 cm széles, ebből van 2 db egymás mellett, az előlapok pedig oldalra és magasságban is (némi hézagot hagyva) végig érnek. Ágyneműtartós verzióhoz kérhető az ágy oldalaira lent takaróelem. A takaróelem egy esztétikus megoldás az ágylábak közeinek bezárására (lásd a bekezdés alatti képen), de akinek a jobb szellőzés és könnyebb ágy alatti takarítás fontosabb, az inkább ne így kérje ;)

házikóágy6

A házikó ágyhoz kérhető vendégágy is, mely (200cm hosszú és legalább 90 cm széles ágy esetében) 90x190 cm-es matrachoz készített, rácsozott ágykeretet jelent, melybe legfeljebb 15-16 cm magas matrac tehető be. A pótágy puha talpakon becsúsztatható az ágy alá, rögzítve hozzá nincs, így az ágytól függetlenül, akár más helyiségben is használható vendégágyként. A pótágy előlapja a nagy ágy alatt takarja a pótágyat, gyakorlatilag egy végig érő ágyneműtartó előlapnak felel meg. Vendégyágy csak abban az esetben megoldható, ha az alapágy matracszélessége legfeljebb 110 cm, mert felette lábbal ellátott középgerenda szükséges a stabil alátámasztáshoz, amibe beleütközne betoláskor a vendégágy. Meg szélesebb ágy esetén többen is elférnek benne, nem kell pótágy :)

házikóágy7

Az ágy méretének lényegében az elérhető matracméretek (amit már számtalan helyen egyedi méretre levágnak) és a szobában rendelkezésre álló hely szab csak határt, így gyakorlatilag bármilyen méretben kérhető. Magasságuk matracszélességtől függően az arányosság tartása mellett általában 160-190 cm. 140 cm szélesség alatt a tető dőlő elemei 90 fokos szöget zárnak be a csúcsnál, ennél nagyobb szélességnél már tompább a szög, hogy ne legyen túl magas az ágy, de persze kérhető másképp is. Fordított, hosszanti tetőnél természetesen laposabb a tető. 

házikóágy8

Teherbírása egy átlag gyerekágy felett van, megfelel a felnőtt ágyak teherbírásának, tehát amennyiben az ágy mérete engedi, a szülők is befeküdhetnek a gyermekek mellé. "Földönfekvő" verzió esetén az alul lévő ágyrács miatt gyakorlatilag semmilyen veszély nem áll fenn, ágyneműtartós, tehát magasabb ágyak esetén 110 cm szélességtől pedig külön lábbal ellátott középgerenda biztosítja a stabil alátámasztást. Az elkészítés módja, tehát az ágy szerkezete gyakorlatilag felnőtt ágyénak felel meg, így bátran használható felnőtt ágyként is, ha valaki örök gyereknek érzi magát :)

házikóágyikó

Kérhető tető nélküli ágy is, ebben az esetben az ágy magassága az oldalrácsozásig ér.

Megrendelés esetén a fentieken túl még egyeztetendő kérdés, hogy a bejárat melyik oldalon legyen szembeállva a hosszú oldallal (jobb vagy bal végében).

Technikai adatok összefoglalva:

 • Vázszerkezet anyaga: 4,5 cm vastag négyszögléc borovi fenyőből, így az ágy külső mérete a matracméret +9 cm hosszában és szélességében
 • Festék: gyerekbarát, vízbázisú zománcfesték (fehér, szürke szín esetén) vagy szintén gyerekbarát vízbázisú lazúrfesték (áttetsző, jellemzően barna színek választása esetén - oldószermentes, kártevőirtó mentes)
 • Leesésgátló rácsozás: 2x4,5 cm vastagságú fenyő lécek, távolságuk egymástól kb. 10-12 cm, függően attól, hogy lehet az adott hosszúságban egyenlően elosztani. A rácsozás köldökcsapozással (fatipli) készül, így nincsenek csavarfejek, vagy bármilyen látható módja a rögzítésnek
 • Ágyrács: ~ 10 cm széles gyalult, csiszolt deszkák, csavarral rögzítve, hogy ne csúszkáljanak el.
 • Ágyneműtartó: Rétegelt nyírfa korpusz, táblásított fenyő front választható fogantyúval (alapesetben félkör, de lehet szögletes kivágás vagy kötél/fa/fém fogantyú), kis gumírozott kerekeken gurul
 • Pótágy/vendégágy: Fenyő ágykeret ágyrácsozva, becsúsztatható, ágytól függetlenül is használható, átvihető más helyiségbe
 • Könnyedén szét- és összeszerelhető, szereléséhez csavarbehajtó és PZ2/PZ3/4-es/5-ös imbusz bitfej szükséges, vagy kézi csavarhúzó
 • Bármilyen méretben kérhető
 • Alapár az ágyrácsot tartalmazza
 • Szállítás összeszereléssel egybekötve Etyek 150km-es körzetében (Magyarország területén)

 

Ártáblázat – referenciaárak, a gyakori méretekben és jellemzőkkel kért verziókat tartalmazza, de ettől eltérő méret, és egyedi kívánságok is lehetségesek. Az árak a végleges, ténylegesen fizetendő árak, alanyi adómentes számlakiállítóként ÁFÁ-t nem tartalmaznak.

Méret (szélesség/hosszúság)

(tól-ig méretek irányonként)

Alapár (matracráccsal)

Szín (natúr/festett, lakk nélkül)

Rácsozott leesésgátló (35 cm)

Rácsozott leesésgátló (60 cm)

Ágyneműtartó (2db, 110 cm felett középgerendával)

70-90x180-200

85.000

0/12.000

15.000

17.000

36.000

100x180-200

90.000

0/12.000

16.000

18.000

36.000

110-120x180-200

95.000

0/14.000

17.000

19.000

40.000

130-140x180-200

105.000

0/16.000

18.000

20.000

40.000

150-160x180-200

115.000

0/16.000

20.000

22.000

40.000

 

További kiegészítők árai:

 • kémény: 2000 Ft
 • Rácsozott kisajtó tolózárral (retesszel): 10.000/12.000 Ft (35/60cm rácsmagasság esetén)
 • Ágyneműtartó takaróelem lábnál: 100cm szélességig 4.000 Ft/oldal, 100cm felett 6.000 Ft/oldal
 • lazúrfestés esetén lakkozás: 100 cm szélességig 5.000 Ft, 100 cm felett 7.000 Ft
 • Natúr színben hagyva Biopin viaszos lazúrozás 2 rétegben: 100 cm szélességig 8.000 Ft, 100 cm felett 10.000 Ft
 • Levehető oldalrács: 2000 Ft/oldal
 • Vendégágy: 32.000 Ft ágyráccsal
 • Tető nélküli ágy: egyedileg kerül kiszámolásra a kívánt jellemzők alapján
 • Minden más elképzelésről kérjen ajánlatot

Megrendelés menete:

A megrendelés 30% előleg átutalásával válik véglegessé, melyet díjbekérő alapján lehet rendezni. A megrendeléshez, illetve számlázáshoz számlázási adatok (név vagy cégnév, cím vagy székhely, cég esetén adószám) megadása szükséges. Amint a házikó ágy elkészül, az átvételt, kiszállítást egyeztetjük, és a fennmaradó összeg átvételkor fizetendő készpénzben vagy azonnali átutalással. Megrendelés esetén fontos még tudnunk, hogy a bejárat a jobb vagy bal végében legyen a hosszanti oldalnak.

Elkészítési idő:

Kapacitásfüggő, a megrendeléskori leterheltségtől függően jellemzően 3-4 hónapon belül elkészül, pontosabb dátumot egyeztetéskor, megrendeléskor tudjuk megmondani. Olykor az egyeztetés különböző okokból  sokáig elhúzódik, ilyenkor az egyeztetés elején előirányzott vállalási határidő kitolódhat az addig beérkezett más megrendelésektől függően, ezért a megrendelés véglegesítése előtt érdeklődjön ismét, hogy mikorra vállalható az elkészítés. Az elkészítésre hónapokkal korábban napra pontos dátumot nem tudunk sajnos adni, ennyi idő alatt sok dolog adódhat, ami befolyásolhatja a munkamenetet.

Szállítás:

Az ágyak személyesen elvihetők Etyekről összeszerelési útmutatóval, vagy kérhető kiszállítás Etyek 150 km-es körzetében (Magyarországon belül), mely összeszerelést is tartalmaz. A kiszállítás díja távolság és méretfüggő. Etyek 15 km-es körzetében ingyenes, Budapestre 100 cm matracszélességig 6000 Ft, felette 8.000 Ft, más településre a távolság alapján kerül egyedileg kiszámolásra.

Érvényes: 2022. január 12-től visszavonásig.