Blog

A rusztikus stílusról

2018.11.23 12:37
Woody Decor
Woody Decor

Ha röviden, egy szóval szeretném jellemezni a stílust, azt mondanám, hogy természetesség. De azért bővebben kifejtem, olvasd tovább!

A rusztikus stílus legfőbb jellemzője ugye a természetesség. Manapság nagyon divatosak a rusztikus esküvők, és ha voltatok már ilyenen, vagy láttatok képeket róla, biztos feltűnt, hogy dominál a barna szín, ami elsősorban a fából jön (nem a sok csokitortából). De nem kell esküvőre sem menni, elég rákeresni a neten a rusztikus otthon kulcsszóra és láthatjátok, hogy az ebben a stílusban berendezett otthonokban a bútorok tömör fából készülnek, jellemzően antikolják őket különböző eljársokkal, vagy tényleg nagyon régiek, illetve nem színesre vannak mázolva, magasfényű lakkal kezelve, felpolírozva,  hanem lazúrral, olajjal vannak felületkezelve, vagy semmivel, természetes valójukban mutatják meg a fa mintázatát, erezetét. Viszont nem összekeverendő a klasszikus stílusú bútorokkal, ahol a frontokat különböző díszlécek dobják fel, sokször üvegajtók is vannak rajta, több helyen faragványok díszítik. Az igazi rusztikus stílusú bútor ennél egyszerűbb.

Ez a kép egyik bútorunkat mutatja, ezen nincs semmi utólagos kezelés a selyemmatt lakkon kívül, ez a mangófa természetes mintázata.

Ami még jellemző rá, hogy egyfajta vidéki hangulatot áraszt; de nem feltétlenül paraszti stílusnak mondanám ezt, bár ilyen elemeket is be lehet csempészni. Nagyon jól mutatnak például a régi parasztházak tornácán megtalálható padok, amiket egy városi lakás erkélyére is ki lehet tenni, vagy akár az előszobába, ha van neki elég hely. Az ajtók sok esetben pajtaajtó stílusban készülnek, ahol az ajtón nincs üveg, teli fából van, de nem táblásított anyagból, hanem egymás mellé helyezett, letört élű deszkákból, amit Z vagy X alakban összefognak további deszkák, és szép, általában fekete vasalatok díszítik.

Kép forrása: Pinterest - pajtaajtót nem tudok prezentálni saját otthonunkból :/

A falburkolat lehet kő (vagy kőhatású), lehet natúr, rusztikus tégla, vagy deszkák. A padló fából készült hajópadló (vagy erre hasonlító laminált parketta). A lámpák sokszor egy régi, bontott, esetleg szúrágta (persze utólagosan rovarölővel kezelt) gerendáról lógnak, a lámpák zsinórja sodrott kötél vagy lánc, a lámpatest (ha van egyáltalán) fekete vagy barna, matt felületű fém, az izzók pedig a ma egyre divatosabb Edison stílusú fényforrások.

Kép forrása: Pinterest

A fa mellett még lehet benne kő, illetve bőr, natúr zsákszövet, szóval csupa természetes anyag, természetes színekkel. A lényeg, hogy ne legyen csilli-villi, színes, magasfényű lakkozott, hanem csupa természetesen anyagból álljanak a berendezési tárgyak, kiegészítők. A többi romantikus (provence-i, vintage, shabby...) stílustól annyiban tér el, hogy ez férfiasabb. A bemutatkozásunkban írtam, hogy a mi esetünkben is ez volt a romantikus stíluson belüli közös nevező, mert az előbbi stílusok nekem túl csajosak voltak. A rusztikus stílusú lakásunk a hozzánk látogató, férfi és női vendégeknek egyaránt tetszik, sosem jellemezték fiúsnak vagy lányosnak, inkább kifejezetten otthonosnak, melegnek, ahol jól esik egy esti beszélgetés a millió kis mécses és izzósor között a fa illatában. Úgyhogy beteszek ide egy nem esti képet :D

Ez a rusztikus, masszív és egyébként nem kicsi dohányzóasztal átadás előtt még azért ki lett próbálva nálunk is, aztán nászajándékként utazott át egy kedves barátomékhoz.

És nézzétek, a világos, krémszínek is könnyedén beleilleszthetők a rusztikus enteriőrbe :) Ő egyébként Elemér, a mi kis rosszcsontunk.