Blog

Házikó ágy hasznos információk | Méretek 3. rész

2024.01.28 15:25
Woody Decor
Woody Decor

Házikó ágy megfelelő méretének kiválasztására vonatkozó tanácsaim befejező része. Ezúttal a leesésgátló és ágykeret méreteit, magassággal kapcsolatos szempontjait vesszük át. Fontos, szóval mindenképp olvasd el!

A házikó ágyon tovább haladva lefelé a leesésgátló (vagyis oldalrács) következik, mint harmadik magasságbeli szempont, mely legtöbb esetben függőleges rácsozást jelent  (persze lehet vízszintes is, de nem szerencsés, mert könnyebben felmászik rá a gyermek létraként használva).

Korábban már említettem, hogy a matrac vastagsága miatt nem mindegy a leesésgátló magassága, mert alacsony oldalrács magas matraccal értelmét vesztheti, mert nem marad hasznos belső magasság.

házikó ágy 140x200Ennél a házikó ágynál például véleményem szerint épp határeset a beletett matrac a választott leesésgátló magasságához

Ha a cél csak az, hogy alvás közben ne guruljon le a kicsi, elég úgy kalkulálni, hogy 14-15 cm maradjon, ez már ellátja ezt a funkciót. Személy szerint nekem az alacsonyabb jobban tetszik, sőt az egyeztetések során tapasztaltak alapján a szülők nagyobb része is így gondolja, de ne feledjük, az esztétikum mellett fontos a biztonság is.

házikó ágy magas leesésgátlóvalEnnél az ágynál a megrendelőim kifejezetten a biztonságra mentek, hogy biztosan ne tudjon kimászni a pici, mikor nem figyelnek, és nyugodtan magára hagyhassák a szobában, hogy minden kreativitását bevetve sem tudjon kiszökni az ágyból

Tehát ha még igen fiatal, 2 év alatti gyermeknek, mondhatni babának szánjuk az ágyat, érdemes úgy választani az oldalrácsot és matracot, hogy minimum bő 40 cm maradjon a matrac felett, mert az már a kicsi dereka fölé ér és nem tud véletlenül átbukni rajta. A megmászás ellen ez sem véd, de a kicsi gyereket nem szabad egyedül hagyni egy olyan ágyban, amiről a szülő úgy ítéli meg, hogy még veszélyes lehet a gyerekére nézve. 2-3 évtől felfelé már rendszerint a gyermek magától is belátja ennek a veszélyét és nem kezdi megmászni az oldalrácsot, vagy ha igen, azon ügyesen tud lavírozni; ahogy fejlődik, egyre ügyesebben figyel arra, hogy ne boruljon át, kivéve, ha a szökés a célja :)

Itt viszont megállnék egy kicsit és ejtenék szót arról, hogy honnan is erednek a házikó ágyak. A Montessori irányzat ismerői biztosan tudják, hogy az a cél, hogy a gyermek megtanuljon bizonyos dolgokat magától, önállósító és készségfejlesztő megoldásokat alkalmaznak, ennek megfelelően eredetileg a házikó ágyak kerete a földön fekszik (nálunk ezek a „FLOOR” nevű modellek) és nincs semmilyen leesésgátló (ez is kérhető opcionálisan). Így ki tud fejlődni a gyermekben az a képesség, hogy megmaradjon az ágyon alvás közben is, és a tanulási szakaszban se legyen semmi baja, mert a matracról csak legurul a padlóra/szőnyegre, ami bár kellemetlen (épp ezért fog figyelni erre), de komoly sérülés veszélyét nem hordozza magában. A házikó forma lényegében csak egy dizájn, hogy ne csak egy keretbe foglalt matrac legyen a földön. Időközben persze ez az egyszerű dizájn tovább lett fejlesztve, számtalan új ötlet született, hogy lehet praktikusabbá vagy szebbé tenni az ágyat. Ezért már sok modell lábon áll, alatta ágyneműtartó van, körbeérő leesésgátló védi a gyermeket, illetve polcok, fedett tető stb. teszik sokoldalúbbá, illetve szebbé az ágyat.

Montessori házikó ágyÍme egy igazi Montessori szemlélet szerint elkészített házikó ágy

De visszakanyarodnék az eredeti témámhoz, mert nem jellemző, hogy oldalrács nélkül kérik a szülők a gyerekágyat. Alapesetben a Woody Decor házikó ágyak 35 és 60 cm-es oldalráccsal készülnek, illetve ennél nagyobb is készülhet igény esetén, de a legtöbben az alap méretekből választanak. Ez a magasság tehát minden esetben az oldalrács bruttó mérete, földön fekvő ágykeret esetén az ágyrács miatt ebből lejön kb 4 cm, illetve a matrac vastagsága, emelt, lábakon álló ágykeret esetén pedig az ágyrácstól van számítva, itt csak a matrac vastagságát kell levonni. Mindenki olyat válasszon, ami a gyermek korának, habitusának megfelelő, ne a kinézet legyen az elsődleges szempont.

gyerekágy magas leesésgátlóvalMint például ennél az ágynál, ahol az elképzelés egy nagyon magas oldalrácsozású, babaágy kinézetű ágy volt, csak a babaméretnél nagyobb matrachoz

A magassági méreteken belül a legalsó rész az ágykeret, mert itt is több lehetőség van.

Az utolsó bekezdésben már említettem az ágykeretet, ami lehet földön fekvő vagy emelt, lábakon álló, és itt jön képbe a negyedik, magasságot érintő szempont, vagyis milyen magasan van az ágykeret.

Az alapverzió szerint az ágykeret körben a földön fekszik, a matrac viszont nem, mert hosszában fut az ágykereten 1-1 léc, amire rá vannak csavarozva az ágyrácsnak való deszkák. Kicsi, 2 év alatti gyereknek ez a legkönnyebb bejutási mód az ágyba, nem kell megmásznia a magasított ágyat. Sőt, a szülőknek is könnyebb így a bebújás. Amennyiben a megrendelő kérése szerint nincs oldalrács egyáltalán, ez a fajta ágykeret az erősen javasolt, hogy ne essen nagyot a kicsi, ha alvás (vagy játék) közben legurulna, mert ennél a kivitelnél alacsony, matracvastagság + 4cm csupán a fekvőmagasság.

Az emelt ágykeret akkor szükséges, ha az ágy alatt van pótágy vagy ágyneműtartó. Alapesetben az ágykeret alja ilyenkor 20 cm-rel van megemelve, ettől persze el lehet térni (eddig csak kisebbet kértek, nagyobbat nem, felesleges is lenne). 20 cm emelés esetén kb. 26 cm-es magasságban van az ágyrács, tehát innen indul a matrac és a matrac vastagságában ér véget, pl. 15 cm vastag matrac esetén 41 cm körüli magasságban. Ahogy eddig tapasztaltam, 2 éves kortól ezt már önállóan, vagy némi segítséggel meg tudják mászni a kicsik, 3 éves kor felett már egyáltalán nem jelent gondot.

házikó ágy ágyneműtartóvalElőfordul, hogy a kicsik meg akarják mutatni, hogy milyen ügyesek és nekik bejárat sem kell a bemászáshoz :)

Szóval itt a leendő matrac vastagságát is figyelembe kell venni, mert nem mindegy, hogy 12 vagy 28 cm-es matrac kerül az ágyba, egy kicsi gyereknek ez még nagy magasságbeli különbség, illetve a korábban említett szerint az oldalrácsot is a tervezett matracvastagsághoz mérve kell kérni, hogy a lenti képnél több maradjon belül a leesésgátlóból.

Néha úgy kérnek emelt ágykeretet a szülők, hogy nem terveznek semmit tenni a házikó ágy alá (legalábbis nem a Woody Decortól rendelt ágyneműtartót vagy pótágyat), csak így jobban tetszik nekik; ilyenkor jellemzően 5-20cm közötti emelést szoktak kérni. Ha hosszabb távra tervez valaki az ággyal, akkor érdemes lehet emelt ágykeretet kérni, mert iskoláskorú gyermeknek is kényelmetlen lehet majdnem földön fekvő matracból kikelni. Ha a leesésgátlót akár csak a bejárati oldalon utólag lecsavarozhatóra kérik, akkor már nagyobb gyereknek is teljesen jól használható lesz az ágy később.

Nem kevés mérettel kapcsolatos szempontot szedtem össze a terjedelme miatt három külön bejegyzésre szétbontva. Remélem, hogy ezzel tudok segíteni a leendő házikó ágy tulajdonosoknak, hogy a lehető legtöbb szempontot tudják figyelembe venni az ágy méreteinek tervezésekor.

Persze ahány szoba, illetve gyermek, annyi méret, lehetőség, igény és adottság. Egyedi esetekben további szempontok is felmerülhetnek, ezért ha bármi kétely merül fel bennetek, hogy egy standard méret, kialakítás talán nem a legmegfelelőbb a szobába vagy a gyermeknek, akkor vegyétek fel velem a kapcsolatot telefonon vagy emailben és nagyon szívesen segítek a konkrét házikó ágy legmegfelelőbb kiválasztásában. Az általános technikai információk itt olvashatók a házikó ágyakról

A következő téma az alapanyagok és felületkezelő anyagok lesznek.