Blog

házikó ágy hasznos információk | Méretek 2. rész

2024.01.15 19:44
Woody Decor
Woody Decor

Nézzük meg a házikó ágy, vagy tető nélküli gyerekágy magasságait érintő kérdéseket, megfontolandó tanácsokat.

Az előző részben megnéztük a házikó gyerekágy méretek taglalásának talán legelementálisabb kérdését, a matrac, vagyis fekvőfelület méretét. Ezen túlmenően a méreteket illetően még számos olyan szempont van, amit érdemes átgondolni, hogy kompromisszummentes, tökéletes házikó ágyat válasszunk gyermekünknek. 

Ebben a részben a magasságokat vesszük át, de két részre bontva.

Magasság tekintetében 4 tényező van, amikre le lehet bontani ezt a témát, az ágy részeit fentről lefelé 4 részre osztva.

1.

Az első az ágy teljes magassága, tehát a házikó ágy tetőszerkezetének csúcsa. Általában ez nem szokott egyeztetést igényelni, mert az ágyak 170-190 cm magasság között mozognak jellemzően, ami a legtöbb szobában bőven elfér vertikálisan. Hogy pontosan milyen magas, az (eltérő kívánság hiányában) a fekvőfelület függvénye, mert szélesebb ágynak hosszabbak a tető dőlő elemei, ezért magasabbra futnak fel (és a csúcsok szöge 120 cm matracszélességig 90 fokosak, ennél szélesebb matrac esetén már tompább a szög, hogy ne legyen aránytalanul magas az ágy).

Mivel a Woody Decornál nemcsak házikó tetővel ellátott gyerekágyakat lehet rendelni, hanem tető nélkülieket is, a magasság nem minden esetben a tető csúcsáig ér, hanem tető nélkülieknél a leesésgátló felső végét jelentő korlátig/kapaszkodóig. A tető nélküli gyerekágyak magassága így elsősorban attól függ, hogy milyen magas rajta a leesésgátló. A leggyakrabban használt méretekből kiindulva ezek 35-60 cm (földön fekvő ágykeretes – „floor” típusú ágyak esetében) között, illetve 61-86 cm (emelt ágykeretes, ágyneműtartós, pótágyas ágyak 20 cm-es lábak esetén) között mozognak.

A magasságnál az jelentheti a szűk keresztmetszetet, ha a házikó ágy tetőtérbe kerül. Ott gyakran előfordul, hogy eléggé lentről kezd dőlni a mennyezet/fal, emiatt vagy tető nélküli ágyat, vagy egyedileg odatervezett tetőszerkezetet kell készíteni, ahol a lábak/sarokoszlopok alacsonyabbak a szokásosnál (ez a jellemző, mert alapból 120 cm magasak), illetve a tetőszerkezet dőlésszöge is követi a szobáét, mint pl. ennél az ágynál:

egyedi tetős nagyméretű házikó ágyItt egy Harrelson típusú ágyat láthatunk, ahol egyrészt beljebb lett pozicionálva a tető, hogy ne legyen útban az ablaknak, továbbá a tetőszerkezet is követi a szoba falát.

Szempont lehet még a szoba adottságainál az, ha ablak előtti térbe is beér. Ha nem akarjuk akadályozni az ablak teljes kinyithatóságát, és biztosra akarunk menni, akkor tető nélküli ágyat kell választani, mert a sztenderd méretekkel a legmagasabb sem ér fel a szokásos párkánymagasságig. Vagy át kell gondolni a szoba berendezését, hogy lehet-e mégis máshova tenni az ágyat. De megfelelő tetőszerkezet választással elkerülhetjük, hogy útban legyen a tető az ablaknak, mint pl. ezen képen:

egyedi tervezésű házikó ágyA képen egy Harrelson típusú ágy van, ahol a tető annyival lett hátrébb tolva, hogy az ablakot akár teljesen ki lehessen tárni. Jól látszik az is, hogy a lábakon álló modell a magasabb oldalráccsal sem ér fel az ablakpárkányig.

2.

A második szempont (ha már fentről indultunk) a bejárat feletti magasság. Ez inkább azoknál a modelleknél fontosabb, ahol a tető dőlő elemei az ágy két végében vannak (Woodyni, Woodyni Floor), mert ennél a kivitelnél a tetőelemeket 3 vízszintes léc köti össze (merevíti); hátul, fent a csúcson és elöl a bejárati oldal felett. És utóbbi a kérdéses rész, mert ez alapesetben ~120 cm magasságban van, vagyis egy felnőttnek le kell hajolnia, hogy be tudjon bújni az ágyba.

házikó ágy ágyneműtartóvalEzen a képen jól látszik, hogy a bejárati oldalon a leesésgátló mind a négy sarkán stabilan rögzítve van, így semmilyen kilengés nem lehetséges ebben az elemben, ugyanakkor az elülső fenti összekötő miatt a szüőknek kicsit be kell húzniuk a fejüket

Lehajolni mindenképp kell,  ha itt van a léc, mert felnőtt magasságig ezt nem lehet emelni, mert akkor a csúcsa már bőven 2m felett lenne. Persze lehet kérni enélkül a merevítő léc nélkül, de én ezt személy szerint nem ajánlom, mert egyrészt segít a két ágyvég közti stabilitás, párhuzam tartásában, másrészt a bejárat melletti oldalrács merevítésében is részt vesz, mert ebbe fut fel a bejárat melletti oszlop.

házikó ágy nagy méretbenEnnél a Woodyni Floor ágynál több egyedi megoldást is kértek. A leesésgátló extra magas, továbbá a hátsó tetőösszekötőt elhagytuk az ablak kinyithatósága miatt, elöl pedig a szülőknek kényelmesebb bejutás miatt. Nem a témához tartozik, de világos tölgy fényezése közel áll a szívemhez - merjetek játszani a színekkel, hiába nagyon univerzális a fehér.

Ezáltal nem lesz kicsi kilengése az oldalrácsnak, és így gyakorlatilag fizikailag nem lehetséges a letörése egy hirtelen nekitámaszkodástól, himbálástól, párnacsatától (bár enélkül is stabilan van rögzítve, de a lehetőség fennáll – ne feledjük, hogy a házikó ágy nem pusztán ágy, hanem egy játszótér is gyermekünknek, önfeledtebben játszhatnak ebben, mint egy sima ágyban). Mindenesetre a cikk írásakor 300+ ágyunk közül egy tulajdonos sem jelezte, hogy ezt gyengének találta, vagy akár letörte, ennek strapabírására is nagyon figyelünk. Sajnos volt "szerencsém" olyan ággyal találkozni más gyártótól, aminek ez a része elég gyenge volt, noha pont gyermekünk épségét megőrizni lenne az elsődleges feladata. Érdemes a képeken az anyagvastagságokat is alaposan szemügyre venni. 

Tehát a bejárat feletti léc magassága növelhető 10-20 cm-t, de ez az ágy teljes magasságát is növeli arányosan. Vagy kihagyjuk onnan, vállalva, hogy veszít a szerkezet a stabilitásából, persze nem jelentős, vagy veszélyes mértékben, csak az ágyat megrángatva minimális mozgása már lehet. Olyan megoldással nem készítünk és adunk át ágyat, ami bármilyen előre látható veszélyt jelenthet használójára. Ha valaki ilyen kategóriába eső ágyat álmodott meg, arról le fogjuk beszélni. Hosszanti tetős ágyaknál ez nem szokott probléma lenni, mert a szélektől kezdve emelkedik a tető a bejárat felett, így nagyobb a hely a szülőknek bemászni. 

A következő részben haladunk lejjebb, megnézzük, milyen magassági szempontokat fontos még átgondolni a megfelelő házikó ágy kiválasztásakor. Addig is az alapvető általános információkat itt tudjátok elolvasni a házikó ágyakról.