Blog

Házikó ágy hasznos információk | Méretek 1. rész

2024.01.04 01:25
Woody Decor
Woody Decor

Házikó ággyal kapcsolatos tanácsok – a gyártó szemszögéből

Az utóbbi években egyértelműen egyre több családban merül fel opcióként a házikóágy, mint a babaágyat leváltó nagyobb ágy. Teljesen érthető a rajongás, hiszen funkcionálisan tökéletesen megfelel az ággyal támasztott követelményeknek, de a házikó ágy ennél több; egyfajta játszótér, kuckó, birodalom is a kicsiknek. De mi mindent kell figyelembe venni a kiválasztáskor?

Ahogy a leendő házikó ágyat tervezgetik a szülők, rengeteg szempont merülhet fel, amire vagy gondolnak, vagy nem, de nálam ezek összefutnak,  gyűlnek és 300+ db házikó ágy elkészítése után már mondhatni reális képet kaptam arról, mi az, amit tanácsos lehet megfontolni, hogy a legideálisabb ágyat sikerüljön kiválasztani a gyerekszobába.

Ezeket szeretném az alábbiakban kifejteni, de mivel elég részletesen belemennék bizonyos szempontokba, nem egyszerre zúdítanám az érdeklődő olvasókra, inkább egy több részes cikksorozatra bontanám.

Méretek

A legfontosabb mindenképp a méret. A méret nemcsak az ágy ára miatt fontos, mert nyilván az árképzés alapját alkotja, de az anyagi szemponton túl ez határoz meg számos további megfontolandó kérdést.

Méret 1. – matrac mérete

A méreten belül a fekvőfelület az, amit a legtöbben megadnak az érdeklődéskor, de fontos a leendő matrac vastagsága is, hiszen nem érdemes alacsony oldalrácsot választani nagyon vastag, 20+ cm-es matrac esetén. Vastagabb matrachoz magasabb rács szükséges. De nyilván tartósabb is egy vastagabb matrac, mert ahogy gyarapodik a gyermek súlya, úgy egyre könnyebben kifekszi a vékony matracot (most a keménységet nem keverem bele, mert nem a matracokról szeretnék értekezni, bár az is beleszámít ebbe), illetve annál jobban érződhet az ágyrács a matrac alatt. Szóval a 10 cm-nél vékonyabb matrac hiába olcsóbb, várhatóan hamarabb kell cserélni, mint egy vastagot, illetve általában kényelmetlenebb is.

A fekvőfelület meghatározásánál az egyik fontos szempont a szoba adottsága, vagyis mekkora ágy fér be.  Miután a tervezgető szülők eldöntötték, hogy hol lesz a házikó ágy, majd lemérték a rendelkezésére álló helyet, a Woody Decor által készített házikó ágyaknál 9 cm-t kell hozzáadni a matrac szélességéhez és hosszúságához, hogy megkapjuk az ágy külső méretét. Ne felejtsük el, hogy az ágy a földön áll, értelemszerűen nem tudjuk ráültetni a szegőlécekre, szóval a szegőlécen belül kell mérni a helyet. Ha pl. a fal és egy ajtó közé kerül be, akkor a szegőléc és ajtótok közötti távolságot kell mérni, de figyelni kell arra is, hogy az ajtó melletti villanykapcsoló se legyen az ágy lábával (sarokoszlopával) kitakarva (persze ha ezen az oldalon van). Ehhez elég lehetne kicsit előrébb tolni az ágyat, de ha a másik végében van egy épphogy beférő pl. komód, akkor ez már nem lehetséges.

Ha már szóba kerül az ágy másik végében lévő komód, ez is egy többször felmerülő kérdés volt már. Tegyük fel, hogy 230 cm széles a szoba (szegőlécen belül), ahova az ágy kerülne hosszában. 2 m hosszú matrac esetén 209 cm hosszúsággal kell számolni az ágyhoz, így marad 21 cm. Oda már szinte semmi nem fog beférni, de ha a matracot 180 vagy 190 cm hosszúra tervezzük, akkor oda már lehet venni/csináltatni keskeny, magas szekrényt, hogy ki legyen használva a hely. Persze csak akkor tudunk csökkenteni a hosszúságon, ha a gyerkőc várhatóan nem lesz túl magas (tehát inkább lányok, vagy alacsonyabb szülők fiúgyermekei), nehogy kinője idő előtt a rövidített ágyat.

A leendő matrac méretében még egy fontos szempont van, hogy meddig szeretnék használni az ágyat. Ha csak pár évig, legfeljebb alsós korig, akkor nem feltétlenül kell 140x200-as ágyat kérni, elég lehet 80x160-as is, így több hely marad a szobában, mégis elegendő méretű még az ágy. Persze ez akkor működik, ha nem lenne együttalvás, mert felnőttnek még egyedül is kicsi, nemhogy két személynek, még ha kisgyerek is a másik. Egyébként az átszoktatás az egyik legfőbb érv az elsőre indokolatlanul nagynak tűnő ágyak rendelése mellett, mert kissé szokatlannak tűnik egy 2-3 éves kisgyereknek akár 160x200-as ágyat rendelni, főleg egy nem túl nagy szobába, de ha felnőtt is szeretne mellette aludni egy ideig vagy tovább, akkor a 90-es szélesség kevés. De ez kiváltható vendégággyal, ami betolható alulra, mint egy ágyneműtartó (ezekről a kiegészítőkről később bővebben is szó esik majd).

De a vendégágy vagy ágyneműtartó választása is hatással van a fekvőfelület megválasztására, mert ha kihúzható fiókokat/pótágyat is kérünk a házikó ágyhoz, arra is gondolni kell, hogy legyen elegendő hely a kihúzáshoz, ne ütközzön a falnak, másik bútornak, vagy ne nyithassuk rá a szobaajtót, mert az ütköző elemek sérülhetnek. Ezért szűkebb helyre keskenyebb ágy lehet a megfelelőbb, ha még a kihúzott fiókoknak vagy pótágynak is kell hely.

Összefoglalva tehát, a fekvőfelület (matrac méret) megválasztásánál leginkább talán a szoba adottságait, méreteit kell figyelembe venni, illetve a gyermekünknek tervezett használati időt az ágyra nézve. Fontos lehet továbbá, hogy milyen bútort tervezünk még elhelyezni a házikó ágy mellett/közelében.

A következő rész a méreteken belül a magasságról, tetőszerkezet méretezéséről fog szólni. Addig is itt tudjátok az általunk készített házikó ágyak technikai paramétereit elolvasni.