Blog

Házikó ágy hasznos információk - alapanyag és felületkezelés

2024.03.03 08:38
Woody Decor
Woody Decor

A következő téma a házikó ágy alapanyagának kiválasztása, illetve felületkezelése, ahol megnézzük, hogy készítői szemszögből milyen szempontok szerint válasszuk ki a megfelelő házikó ágyat.

Alapesetben borovi fenyőből készül a házikó ágy. Ez egy megfelelő minőségű, és keményfákhoz viszonyítva kedvezőbb árfekvésű anyag, persze nem kompromisszum nélküli. A borovi fenyő a lucfenyőhöz képest (mely utóbbit bútorkészítéshez használni nem túl szakszerű, az leginkább az építőipar anyaga) némileg jobb tulajdonságokkal bír, kicsit erősebb, kicsit keményebb, kicsit nehezebb, persze nem törvényszerűen, rengeteg jellemző befolyásolhatja ezt. De összességében elmondható, hogy puhább fafajok közé tartozik, ezért a fizikai behatások könnyebben meglátszódnak rajta, mint egy keményfából készült házikó ágyon.

Előfordulhat, hogy a gyermekünk játék közben leüti az élét, akkor ott ki tud szálkásodni, ezt jobb csiszolással javítani, mielőtt megszúrja a kezecskéjét. A bükkfa ilyen szempontból jobb alapanyag, mert erősebb, keményebb és kicsi szálkásodási hajlama van, de valamivel drágább a fenyőnél.

házikó ágy 140x200

Ha nekem kell javasolni, vagy a borovi fenyőt ajánlanám keményfával szemben, mert sokkal elérhetőbb alapanyag, ezért az ára is kedvezőbb, mint a keményfáké, vagy a bükkfát, mert az a legalkalmasabb gyerekbútorokhoz felületi és szerkezeti nagyobb ellenállósága miatt. A fenyő mellett szól még, hogy mivel a házikó dizájn nem idősebb korosztálynak való, inkább kisgyerekeknek, ezért feltételezhető, hogy a gyerekek középiskolás korára már komolyabb ágyra lesznek cserélve, ameddig egyébként a Woody Decor által készített minőségben biztosan kitart (persze rendeltetésszerű használat mellett). A bükk mellett viszont az szól, hogy bár drágább lesz abból az ágy, kevesebb használat fog látszani rajta, ezért javítgatás nélkül is könnyebben eladható lesz, ha már kinőttük a házikó ágyat. Tehát nem több évtizedes használathoz felesleges akár 2-3x-os ár vállalása minőségibb anyag választása miatt, mint pl tölgy vagy dió, de ha valakinek nem az ágy ára számít, hanem a minél magasabb minőség, természetesen elkészíthető keményfából is; minőség szempontjából egyértelműen jobb döntés.

házikó ágy 120x200

Miután megvan a választott anyag és a megmunkálás is megtörtént, felületkezelni kell a fát, ami az esetek túlnyomó részében fehérre festést jelent. Néhány helyen már megkérdeztem, miért fehér szín mellett döntöttek a szülők, és legtöbbször a szín univerzalitása volt az indok; így bármilyen környezetbe bele fog passzolni és egyébként is legtöbbször fehérek a gyerekbútorok. A fehér mellett szól, hogy otthoni körülmények között is könnyedén javítható az esetleges festés sérülése, elütni nem fog, legfeljebb többéves eredeti festés után, amikor már eredeti hófehérségéből vesztett némileg az ágy.

Itt a fehér festékről is ejtenék néhány szót. A Woody Decor házikó ágyaknál elsődleges szempont a biztonság mind szerkezetileg, mind anyaghasználat terén. A szálkamentesre csiszolás és az élek letörése teljesen alap, erről nem is írnék többet, de a felületkezelésnél is ugyanilyen fontos a biztonság. Ezért olyan festéket használunk, amit a gyártó gyerekjátékokhoz is ajánl. A kémiai összetevőket és különböző minősítésekhez előírt szabványokat nem részletezném - röviden: feleljen meg a gyermekbútorok és gyermekjátékok alkalmassági bizonyítványának (MSZ EN 71-3:2013; MSZ EN 71-9:2005). A lényeg, hogy a kemikáliák alacsony szinten vannak tartva, tehát ha esetleg a kicsi rágcsálni kezdi az ágyat és néhány festékmorzsát is lenyel közben, nem lesz egészségkárosító hatása, illetve a festék kipárolgásában sincs egészségre veszélyes anyag.

házikó ágy 140x200

Ettől függetlenül ezt mindenképp el kell kerülni, mert még szálka is megszúrhatja a száját, nyelvét, ami fájdalmas és kiszedni sem egyszerű, meg hát ne hagyjuk, hogy festéket rágjon a gyermek :) Bár ennek nem igazán szokott fennállni a veszélye, mert a házikó ágyak nem babaágyak, ritka, hogy 2 év alatti gyermeknek rendelik (akkor sem sokkal fiatalabbnak), afelett meg már nem jellemző, hogy indokolatlan tárgyakat kóstoljanak meg a kicsik. De sajnos éppen emiatt a „mindenmentesség” miatt nem is olyan tartós, strapabíró a festék, mint a régi, vastag, büdös oldószeres, egészségtelen zománcfestékek, de a gyerekbarát festékek között is van olyan, ami hosszú évekig is köszöni szépen, jól megvan kopás és lepattogzás nélkül is – mi is ilyet használunk. Egy ellenérv  a fehér festékhez, hogy a koszolódás könnyen meglátszik rajta. Mivel korlátok is vannak az ágyon, sok helyen kapaszkodik a gyerek vagy éppen a szülő, így idővel bizony koszos lesz, amit minél hamarabb kell letisztítani. Enyhén nedves, puha ronggyal nyugodtan el lehet végezni ezt a műveletet, utána érdemes szárazra törölni.

Ha mondjuk a barna valamelyik árnyalatát választja a megrendelő, akkor vízbázisú, beltéri, kártevő- és gombaölő-mentes lazúrfestékkel vagy választott színtől függően vízbázisú beltéri páccal történik a felületkezelés. Minél világosabb, annál kevésbé fog meglátszódni a felületi sérülés, mert nem üt el annyira a fa eredeti színétől (ami ki fog látszani a sérült helyen), de a sötétebb festés meg a koszolódást takarja jobban. Persze lazúrozásnál nem ez szokott a szempont lenni, hanem a meglévő környezetbe illeszkedés. Én jobban kedvelem a lazúrt, mert látszik, hogy fából készült a házikó ágy, de ez már tényleg ízlés kérdése.

Ha valaki nem szeretne semmilyen színt adni az ágynak, akkor is kap felületkezelést, ami vízbázisú, beltéri bútorlakkal vagy igény szerint természetes olajjal történik. Persze volt olyan, aki semmilyen felületkezelést nem kért, hogy azt majd maga végezze el az ágyon, vagy hogy semmilyen kemikália ne legyen a házikó ágyon a gyerekbarát minősítés ellenére sem, ennek sincs semmi akadálya.

emeletes ágy