Blog

Rusztikus stílus a mellékhelyiségben – DIY ötletek WC felújításához ’zsebpénzből’

2019.03.31 14:28
Woody Decor
Woody Decor

Hogyan lett egy lepukkant WC-ből 40-50 eFt befektetésével egy modern, rusztikus stílusú, felújított mellékhelyiség?

A történet a saját vécénkről szól :)

Amikor ideköltöztem, elég siralmas látvány fogadott. Koszos, foltos, lyukas linóleum, legolcsóbb műanyag vécédeszka, 80-as évekbeli csempe, béna, koszos vécépapírtartó, kerámia konzolra tekert homokfújt gömb lámpabúra és még sorolhatnám. Nem szándékoztam egy mellékhelyiségre sok pénzt áldozni, illetve nem is szerettem volna egy mester kénye-kedvére hagyatkozni, hogy majd jön, és végül nem is jön ilyen kis munkára.

Bocsánat, nem volt jobb képem az eredetiről, ezt is hosszas kutatás után leltem fel :) De a végeredmény is látható

Meg szeretek mindent magam csinálni, amit lehet. És ezt lehet, le is írom, hogyan sikerült.

Kezdjük a falakkal. Csempeborítás van majdnem a plafonig, felette sima fal, burkolat nélkül. Miután mindent kiszedtem a wc-ből, a falat átcsiszoltam, letakartam, amit le kellett, majd rátekertem két réteg falfestéket, ez több magyarázatot nem is igényel. Ha valakinek hibák vannak a falon, akkor javítsa ki glettel, ha az megszáradt, csiszolja síkba a fallal, és utána szabad festeni. A csempe már kis gondolkodást igényelt. Ha kicsi a felület, akkor maradék festékkel, amit kérhetünk is mástól, olcsón meg lehet úszni, egy henger ráccsal kb 2000 Ft. 

Mivel nincs tapasztalatom hidegburkolásban, nem szerettem volna szétbombázni és kísérletezni a csempézéssel. Ekkor bukkantam arra a megoldásra, hogy a csempét lehet festeni is, direkt erre való festékkel.
Először az alapkoszt nedves törlővel töröltem le, de ezt bármilyen más tisztító megoldással ki lehet váltani szerintem, nekem ez volt épp a kezem ügyében :) Miután ezzel megvoltam, jött a hideg zsíroldó. Ezzel alaposan bepermeteztem a csempét, kicsit hagytam, aztán (gumikesztyűben, mert elég masszív cucc ez a vegyszer) papírral (de lehet tiszta ronggyal is, ami nem szöszöl) ledörzsöltem a zsíros koszt róla. Miután megszáradt, ablakpucoló szerrel is átmentem rajta, majd hagytam megszáradni.


Jöhetett a festés. Ha a padló valamilyen oknál fogva már véglegesnek tekinthető, akkor alaposan takargassuk le, hogy ne csöpögjön rá a festék. Ne próbálkozzatok ügyeskedéssel, biztosan fog csöpögni, ne sajnáljatok 5 percet arra, hogy mindent letakarjatok. Nem nagy egy mellékhelyiség :) A vécécsészére én fóliát húztam. Villanykapcsoló egész biztosan lesz, ezért azt, ha rám hallgattok, inkább leveszitek és maszkoló szalaggal lefeditek a lyukat. Maszkolhatjátok magát a kapcsoló keretét is, de ha összefestitek, vagy nem megy el a festék a kapcsoló tövéig, akkor magatokra vessetek :) Ha van konnektor, lámpa, azzal ugyanígy tegyetek. De figyeljetek az áramra, ha ehhez nem értetek, kérjétek hozzáértő segítségét.


Mi fehér, magasfényű festék mellett döntöttünk, amit történetesen az OBI saját márkás festékei között találtam meg. Tudom, hogy vannak márkásabb, minőségibbnek hirdetett termékek, de én megbíztam ebben a márkában (más típusú festékkel már próbálkoztam, és többnyire beváltak). Meg nem szükségel alapozást, én pedig szeretek az ilyen melón hamar túllenni. Vettem hozzá szivacshengert és hengerelőt, a hengerből olyan méretűt, ami hosszában pont belefér a festékes dobozba, de lehet ennél akár kicsit nagyobb is, mert meggyorsítja a munkát. Nagyobb felületnél érdemes egész nagy hengert venni, ahhoz rácsot a csöpögtetéshez, mert gyorsabban fogtok haladni. Mintha falat festenél, csak ne a szőrös hengert vedd, hanem a szivacsot, ez fontos! A festéket felkevertem, aztán el is kezdtem felhordani. Meglepően jól fedett. Nem is csöpög túlzottan a festék, kellően sűrű, ez persze lassította a folyamatot, mikor lecsepegtetem a felesleget a hengerről, de legalább nem a földre csöpögött.

Vannak DIY blogok, ahol azt írják, a fugát ecsettel kentik le, nekem ment a henger végével is, de volt, ahol a henger amúgy is szépen lekente a fugát.

Munka közben nem jutott eszembe a fényképezgetés, csak a célra koncentráltam :) De ilyen a festett csempe. Szerintem megérte ;)


Egy dologra azonban érdemes figyelni. A szivacshenger nem örökéletű, nekem a két réget festéshez 3 henger kellett, mert hamar elhasználódtak, és elkezdtek kis darabok lejönni róluk, amire ha nem figyelsz, rajta marad a csempén, amit utólag már nem tanácsos ledörzsölni, mert sérül a festett felület és ott elkezdődhet a lepattogzás. Ha vedlik a henger, cseréld ki! Én két réteget vittem fel, egy napot vártam a két réteg között. Kb 9nm volt a felület, ehhez másfél, 0,75 L-es doboz festék kellett. A dobozon azt írják, hogy 8 nm-re elegendő, nekem két réteghez 1,5 doboz kellett, szóval bőven belefértem. Igaz, nekem nem volt túl sötét a csempe, ha átüt a korábbi szín, kellhet több réteg. Ez került 10 eFt-ba. A három henger és a tekerője kb 2-3000 Ft. Maszkoló szalag párszáz Ft.
Amint ezzel megvoltam, és továbbra sem akartam csempézni, linóleumot tettem le a földre. Olcsó, egyszerű és mezítláb nem fázik rajta a talpam. A régit felszedtem, rátettem az újra, körberajzoltam a széleit és vécékivágást, majd kivágtam. A régi linóleum alatti csempét letisztítottam, bekentem ragasztóval (de lehet akár kétoldali ragasztóval is, az olcsóbb és kicsit egyszerűbb vele dolgozni, de én biztosra akartam menni, átkentem az egész járólapot lent a ragasztóval). Letettem, letaposgattam, aztán ennyi.
Én magamnak csináltam, de ekkora helyre nem drága venni sem szegélylécet, azt odaragasztottam akril ragasztóval. Felpattintottam a kapcsolót, konnektort, feltettem egy új lámpatestet (egy matt fekete festésűt választottunk, hozzá melegfehér fényű Edison-stílusú LED izzót). Készítettem fából vécépapírtartót, egy kis szekrénykét lentre és egy polcot a falra, a szokásos rusztikus, sötétdió színű olajjal kezeltem, lakk, aztán azokat is a helyükre tettem/fúrtam. Lényegében ennyi :)

A polcon lévő kis kiegészítőkön sokat dilemmáztunk, szerintem ez sem végleges :)

Az egész csak azért tart kb. 3 napig, mert várni kell a száradásra. Munkaórában ez kb 10-15 óra, persze ez sok mindentől függ, ki milyen tempóban dolgozik, mekkora a felület, stb.
Remélem, sikerült a témában érdeklődőnek 1-2 újat mondani. Ha pedig a mellékhelyiség, fürdő, vagy akár másik szoba bebútorozásához szeretnétek egy hozzáértőt megkérni, írjatok nekem, és biztosan gyönyörű, rusztikus, vintage vagy country stílust tudunk együtt varázsolni akár az egész otthonotokból.

rusztikus fürdőszoba
Addig is nézzétek meg az eddigi munkáimat.


Ha pedig magatok vágnátok bele hasonlóba, jó munkát, sok sikert hozzá! ;)